Tuesday, December 4, 2012
Chocolate Indulgence
CHOCOLATE INDULGENCE
SEDIAKAN SPONGE CAKE COKLAT SAIZ 9”
SYRUP (disatukan):
2 tbsp instant coffee
225 tbsp susu uht
MOUSSE:
600 whipping cream
150 g melt dark choc
150g melt white choc
3 sudu besar gelatin
150 ml air
Campurkan air dan gelatin, double-boil hingga gelatin larut.
Sebatikan 1/3 cairan gelatin ke dalam ‘dark choc’ yg telah dicairkan. Selebihnya sebatikan ke dalam ‘white choc’ cair.
Putar cream sehingga licin.
Ambil 200gm krim kaupbalik ke dalam dark choc mixture.
400gm lagi dicampurkan dengan white choc - kaupbalik. Bahagikan kepada dua bahagian.
TOPPING (ganache):
300g uht whipping cream
600g dark choc cincang
½ tbsp melted butter
Panaskan krim, hingga berbuih kecil (tidak mendidih). Masukkan dark choc. Kacau sehingga sebati. Masukkan butter.
DECO:
150g whipping cream diputar.
Cara penyediaan:
Bahagikan kek kepada 4 bahagian.
Lapisan pertama, sapu dengan syrup. Kemudian lepakan dengan white mousse. Letak lapisan kedua. Sapu syrup kopi lagi. Lepakan dengan dark choc. Letak lapisan kek yg ke3, sapu syrup dan lapis dengan mousse putih.
Kemudian tutup lapisan akhir. Lepakan seluruh kek dengan whipping cream yang telah diputar. Setkan sebentar di dalam peti ais. Kemudian curahkan topping.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment