Tuesday, November 9, 2010

Bingka Labu

Sekarang apa2 pun mesti nak dijadikan bingka. Kali ni Labu al Pumpkin jadi mangsa. Seperti biasa penggunaan santan memang dielakkan dan digantikan dengan susu segar atau susu cair. Konon2 biarlah jadi menu hidangan sihat.

BINGKA LABU MANIS

Bahan
500g labu manis - buang kulit dan kukus smp lembut
5 biji telur besor
500 ml susu segar
200 gm gula - boleh kurangkan atau lebihkan ikut selera
200 gm tepung gandum
1/2 sudu teh garam

Cara
Lecek labu yang sudah dikukus hingga hancur. Ketepikan.
Panaskan oven 180 darjah Celcius. Lengserkan loyang dengan mentega. (sy guna loyang 12"x12")
Campurkan telur, susu segar, garam, gula dan tepung. Kacau dengan 'whisker' hingga semua bercampur sebati dan tidak bergentel. Tapiskan.
Masukkan labu lecek dan kacau hingga sebati. Tuangkan ke dalam loyang.
Bakar dalam oven selama 35 minit atau hingga masak.

2 comments:

CikLiz said...

pasni wat bingka ubi lak ek.. i like...

Penyulawa (Kak Anim) said...

susah dpt ubi la ni..mahai...

myspace layout