Monday, March 19, 2012

Kek Pisang Senang dan Mudah

Senang dan sedap!!! Kek yang gebu dan lembut membelai tekak. Memang tidak mengecewakan. Terimakasih wahai Rodziah yang sudi share resipinya. Tapi untuk my version, ada sedikit adjustment pada resipi... kalau ikutkan buleh dapat 2 biji saiz 8 bulat. Tapi akak cuma buat 1 biji saiz 8" bulat dan selebihnya akak cawankan...


From: Rodziah
To: resipidotnet@yahoogroups.com
Subject: Kek Pisang Mudah



Kek Pisang Mudah

A
1 cwn gula pasir
5 biji telor (grade B)
1 sudu makan ovalette

B
5 biji pisang berangan/embun/kapas (+/- 500gm mashed banana)
1 cwn minyak/butter cair (200ml only)
-lenyek aja, dah betul2 hancur masukkan minyak, sebatikan


C (ayak bersama)
3 cwn tepung
1 1/2 s/t soda bikabonat
1 1/2 s/t baking powder

D (sendiri tambah)
1 sudu teh esen pisang


-Pukul A hingga kembang, masukkan esen pisang, masukkan B, masukkan C.
-Bakar. (suhu 160 darjah celcius, 50 minit utk kek besor, 25 minit utk kek cawan)



Selamat mencuba.

No comments:

myspace layout