Saturday, March 3, 2012

Kek Span Baldu Merah (Red Velvet Sponge Cake)


Percubaan berani mati menderhaka pada resipi asal. Sorry beb... saja jer, wa suka jalan pintas... huhuhu... buat seperti kek span biasa jer, di saluti dengan cream cheese frosting. Tapi my point of view, kalau guna shortcut macam ni, frosting tu kena kurangkan gula. Too sweet to my anak tekak. Salah sendiri jugak, yang diikut resipi mat saleh tu sapa suruh, walhal sendiri punya resipi cheese frosting sedang elok jer.

Kek Span Baldu Merah
250 gm tepung campuran kek span coklat
4 biji telur
50 ml air
1 sudu teh cuka
50 ml minyak sayur
pewarna merah secukupnya

Satukan tepung, telur dan air dalam mangkuk pengadun.
Sebatikan adunan dengan kelajuan minima utk 1 minit. Tambahkan cuka.
Pukul kelajuan maximum hingga adunan kembang dan gebu, bertukar warna kepada lebih cerah dan pucat.
Adunan yang cukup kembang dan gebu akan membentuk seperti tanduk, pegerakan untuk jatuh ke bawah sangat lambat, masukkan minyak dan kacau dengan spatula hingga rata.
Tambahkan pewarna merah. Kacau sebati.
Masukkan ke dalam loyang, hentak beberapa kali supaya dapat mengeluarkan gelembung udara yang terperangkap.
Bakar 170 darjan Celcius selama 40 minit.
Bila dah masak, keluarkan dari oven dan telangkupkan di atas redai. Biar sejuk.
Sedia untuk dihias.

Siap dimekap.

No comments: