Friday, March 30, 2012

Kuih Siput

Mulut terasa nak mengunyah jer, tapi tak der apa yang boleh dilayankan.  Asyik bukak katup pintu peti es tapi tak jumpa apa yang berkenan ditekak.  Terpandang kelapa parut yang dibeli 2-3hari lepas, diblend dan ambil santannya.  Macam2 dah fikir nak buat itu ini, akhirnya kuih siput jadi pilihan.

Kudapan tradisi kegemaran yang tak jemu dikunyah.  Kalau adunan 500gm tu sekali hadap jer.  
500 gm tepung
30 gm ikan bilis - kisar
2 sudu besar ketumbar - kisar
1 sudu teh jintan manis - kisar
1 sudu teh jinta puteh - kisar
1 sudu teh garam
100 gm majerin
1 biji telur
200 ml santan

Satukan tepung, bahan kisar dan garam, gaul rata.
Masukkan majerin dan ramas hingga menjadi serbuk roti.
Gaulkan telur dan masukkan santan sedikit demi sedikit sambil gaul hingga rata dan sebati.
Uli hingga menjadi doh lembut.
Cubit doh dan tenyeh atas papan cetak kuih siput.
Goreng dalam minyak yang banyak.  Sentiasa kacau hingga kuning kecoklatan.

Sebelum goreng.

Selepas goreng dan sedia utk di'ngap'.

No comments:

myspace layout