Monday, January 21, 2008
Blueberry Cheesecake
BLUEBERRY CHEESECAKE
Sumber: norish [resipinet@yahoogroups.com]
Bahan
15 graham crackers,crushed (biskut oreo 150gm==1 paket)
2 tablespoon melted butter
2 packages 8 ounce) cream cheese (beli yg 500gm kat Bagus)
3/4 cup white sugar (castor sugar)
1/2 cup fresh milk
2 biji telur
1 cup sour cream (1 bekas plain yogurt)
1 tablespoon vanilla extract(lemon flavor)
1/4 cup all purpose flour
1/2 cup whipping cream
Blueberry filling
Cara membuatnya
1. Panaskan oven pada suhu 160C. Lengserkan loyang 9 inci (springform).
2. Gaulkan biskut digestive/oreo dengan mentega cair. Masukkan dlm loyang dan tekan agak padat. sejukkan dalam peti ais.
3. Pukul cream chesse dan gula hingga smooth, masukkan susu segar.
4. Kemudian masukkan telur satu demi satu, pukul sedikit saja.
5. Masukkan sour cream, vanilla, whipping cream dan tepung. Gaulkan adunan hingga rata.
6. masukkan adunan ke dalam loyang berisi biskut tadi dan bakar selama 1 jam [bakar secara steam bath]
7. kemudian bakar lagi dgan api bwah 10 minit dengan suhu 140C.
8. Kemudian biarkan di dalam oven selam 5 hingga 6 jam. Ini untuk mengelakkan kek tersebut merekah.
9. Apabila kek telah sejuk sapukan dengan blueberry filling dan kalau rajin hiaslah ikut creativity masing2…
Disebabkan tak paham apa tu vanilla extract (lemon flavor), kita masukkan 2 sudu besar lemon juice. Pada kita base biskut orea lebih sedap dari digestive biskut tu. Creamcheese yang mahal tu lebih sedap kalau digunakan... hehehe...
Happy Baking
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment