Wednesday, November 9, 2011

Potato Buns






ROTI KENTANG
500g tepung (guna tepung roti)
10g yis (tuang jer sepeket mauripan
1 biji telur gred B (guna gred C)
10g bread improver
5g garam
70g tepung campuran kentang (kali ni guna 120gm kentang yg direbus dan dilecek)
60g majerin
100g gula kastor
350 ml air sejuk (guna dlm 250 ml jer - nnt jd mcm adonan cekodok lak)
Inti/topping
50g instant kastad
125ml susu segar


1. Campurkan kastard segera bersama susu segar. Kacau sebati.
2. Uli tepung spt adonan roti. Masukkan sedikit air dan uli lagi. Biarkan 15 minit.
3. Ambil aunan sebanyak 30g, bulatkan dan susun dalam dulang pembakar
4. Setelah naik, paipkan atasnya dgn kastad dan bakar selama 25 minit.

No comments:

myspace layout