Satu tragedi berlaku semasa membuat talam nih. Akibat salah percaturan, adunan bawah yang telah masuk loyang terkucil dan tertumpah separuh, cendol2 tu pun ikut sama terjun... aduhai... nak nangis pun tak buleh. Tapi bila ianya menjadi, terubat juga la kesedihan akibat adunan tumpah tadi.
Talam Cendol Nasrien Nas
Bahagian bawah:
200 gm tepung beras
700 ml santan cair
1 sudu besar tepung jagung
120 gm gula pasir
1 sudu kecil garam
200 gm cendol
cara:
campurkan semua bahan dalam periuk kecuali cendol, masak dengan api perlahan hingga naik wap
tuang dalam loyang 10x10x2 dan masukkan cendol, kacau sedikit bagi cendol rata
kukus selama 15-20 minit
Bahagian atas:
300 gm gula merah
30 gm gula pasir
750 ml santan pekat
3 helai daun pandan
150 gm tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
3 biji telur
1/2 sudu kecil garam
cara:
blendkan semua bahan hingga gula hancur dan sebati
tuang dan tapiskan dlm mangkuk
bile adunan yg bawah dah masak, cakar2 sedikit dgn garfu dan tuang adunan bahagian atas di atas lapisan cendol
kukus selama 40 minit/hingga masak
No comments:
Post a Comment