Kek Coklat Lembab
250g butter
500g gula
5 biji telur
Ayak sekali
255g tepung protin tinggi
70g tepung ros (tpg superfine/gandum pun boleh)
10g baking soda
80g serbuk koko
1 cawan susu uht
3/4 cawan krim uht
Pukul butter dan gula hingga kembang. Masukkan telur sebijik2, pukul hingga sebati.
Masukkan tepung, kaup balikkan sehingga sebati.
Masukkan susu dan krim. Sebatikan.
Bakar 160 darjah celcius sehingga masak.
Top tier...
Kek Span Pandan
500g plain sponge mix
8 biji telur
50 ml santan dlm kotak
50 ml air
1 tsp pandan paste
100 ml minyak
Satukan sponge mix, telur, santan dan air di dalam mangkuk pengadun. Putar kelajuan tinggi hingga kembang dan gebu atau adunan menjadi berganda.
Dengan menggunakan tangan atau spatula, kaup balikkan minyak dan pandan paste sehingga sebati dan rata.
Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu sehingga masak.
Terbalikkan loyang di atas redai sebaik keluar dari ketuhar. Biar sedikit sejuk sebelum mengeluarkan kek dari loyang.
Buttercream
800g krimwell
200g shortening
1 tin susu pekat
Pukul semua sekali hingga sebati dan lembut berkilat.
Monday, June 16, 2008
3-tiers Wedding Cake
This 3-tiers cake is my first attempt of multiple tiers wedding cake. A compilation of 12" and 10" Chocolate Moist Cake and an 7" Pandan Sponge Cake.
1st tier...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment