Monday, June 16, 2008

3-tiers Wedding Cake

This 3-tiers cake is my first attempt of multiple tiers wedding cake. A compilation of 12" and 10" Chocolate Moist Cake and an 7" Pandan Sponge Cake.
1st tier...

2nd tier...

Kek Coklat Lembab

250g butter
500g gula
5 biji telur

Ayak sekali
255g tepung protin tinggi
70g tepung ros (tpg superfine/gandum pun boleh)
10g baking soda
80g serbuk koko

1 cawan susu uht
3/4 cawan krim uht

Pukul butter dan gula hingga kembang. Masukkan telur sebijik2, pukul hingga sebati.
Masukkan tepung, kaup balikkan sehingga sebati.
Masukkan susu dan krim. Sebatikan.
Bakar 160 darjah celcius sehingga masak.

Top tier...
Kek Span Pandan

500g plain sponge mix
8 biji telur
50 ml santan dlm kotak
50 ml air
1 tsp pandan paste
100 ml minyak

Satukan sponge mix, telur, santan dan air di dalam mangkuk pengadun. Putar kelajuan tinggi hingga kembang dan gebu atau adunan menjadi berganda.
Dengan menggunakan tangan atau spatula, kaup balikkan minyak dan pandan paste sehingga sebati dan rata.
Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu sehingga masak.
Terbalikkan loyang di atas redai sebaik keluar dari ketuhar. Biar sedikit sejuk sebelum mengeluarkan kek dari loyang.


Buttercream

800g krimwell
200g shortening
1 tin susu pekat

Pukul semua sekali hingga sebati dan lembut berkilat.


No comments:

myspace layout