Thursday, June 12, 2008

Sweet Bun dari Selatan

Kali ni try roti bun pulak ye. Dulu masa mula2 start jatuh cinta ngan baking ni pasal roti la... geram tengok orang buat roti sendirik tau. Kita pun nak cuba gak. Masa tu cuma ada mixer yang dibeli masa bujang dulu. Pastu paksa beli oven... tu dia... tak tahan dah tu... dapat oven syoik oooooooo... dapat wat roti sendirik. Buat roti punya pasal la... mixer tu pulak terhempas dr atas kabinet ke lantai masa tengah menguli... uuuuwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... jahanam dah mixer kesayangan ku itu... nasib baik cuma stand dia jer patah, sekarang jadi hand mixer jer ler, masih berfungsi dengan baik...

Jom kita layan tengok gambor eh... kat bawah ada resipi... ini semua hasil pada awal penglibatan kita bersama roti dan oven... hehehe...

ni sebelum bakar la...bila dah bakar... emmm.. yum... yum...
yang ni paberet anak2... biasala ada sosejkan... macam2 adaaaaaaaaaa...hak bunga ni kesukaan kita ler... ni try jer...


ni dah siap pack tau... bawak pi juai nih...

SWEET BUN

Ingredients :
900 g bread flour
100 g superfine flour/cake flour
430 g water (+/-)
20 g instant yeast
12 g salt
180 g sugar
40 g butter
60 g margarine
150 g egg (=/- 2 grade B eggs)
10 g (2 teaspoons) bread improver
5 g bread softener
30 g milk powder
10 g vanilla essence

My Method:

  1. Prepare all ingredients. Put all dry ingredients in the mixer bowl except water Use speed 1, slowly add in water. Knead till the dough elastic.
  2. Take the dough out and do first 'resting' process for 5 minutes.
  3. Divide dough into 60g each. Proceed to 2nd 'resting' process.
  4. Shape and decorate the dough into required bun and put on tray.
  5. Proof the bun till it double in size. Take out and do the last 'garnishing' process onto the dough.
  6. Bake at 180 degree Celcius for 15 minutes.
  7. Add more time for the dough to be cooked if necessary. Apply glazing as soon as buns out from the oven.

dari resipi ini dah bermacam2 roti aku buat... terimakasih pada gang RN Selatan yang bermurah hati bagi resipi nih... mahal tu, depa gi kelas tu kena bayau RM170 wooo...

No comments: