Wednesday, June 18, 2008

Kek Hantaran

Entry kali saja la nak show off kita punya kek hantaran yang tak seberapa tu. Alhamdulillah musim mengawan kali ni murah juga la rezeki kita. Dalam tu kek buah resipi yang dikongsi oleh Chef Tania. Yang penting senang dan mudah.

This is for Fuzaini (RM70/1kg)Requested by Mama Anis (RM120/2kg) Ini untuk majlis pernikahan anak buah mat rock (RM120/2kg)


Fruit Cake with Pudding Flavour

Bahan A
500gm Mix Fruits di gaul dgn 2sm tepong gandum hingga rata

Bahan B
250 gm Butter
150 gm Caster sugar
1sm Ovalett
5 biji Telor besar
230 gm Top Flour
1st Baking Powder
1st Orange Essence
1 st Pudding Essence jika tiada gantikan dgn Vanilla essence sahaja

Cara nya
1. Satu kan butter, gula, essence dan ovalett pukul dgn high speed sampai kembang dan masukan telur sa biji demi sa biji dan pukul lagi sampai sebati.
2. Satukan Tepong Top dan B Powder di ayak dan masukan sedikit demi sedikit pada adunan 1. dan aduk sebati gunakan wooden spoon.
3. Akhir sekali masukan mix fruits dan di gaul rata.
4. Siapkan acuan 9 inci bulat di sapu butter dan alas kertas, isi kan adonan tadi.
5. Panaskan Oven dgn suhu 160 dan bakar kek selama 1 jam 1/2 atau hingga masak...

Kek ini sesuai untk di tutop dgn fondant, selamat mencoba.....


Ini la hasilnya... sebenarnya taburan buah tu mmg sampai ke permukaan tak mendap ke bawah tapi yang ni adalah lebihan butter. Mungkin masa mengaduk adunan tu tak kacau rata sampai bawah mangkuk adun, jadi buah tu terkurang di bawah.

Monday, June 16, 2008

3-tiers Wedding Cake

This 3-tiers cake is my first attempt of multiple tiers wedding cake. A compilation of 12" and 10" Chocolate Moist Cake and an 7" Pandan Sponge Cake.
1st tier...

2nd tier...

Kek Coklat Lembab

250g butter
500g gula
5 biji telur

Ayak sekali
255g tepung protin tinggi
70g tepung ros (tpg superfine/gandum pun boleh)
10g baking soda
80g serbuk koko

1 cawan susu uht
3/4 cawan krim uht

Pukul butter dan gula hingga kembang. Masukkan telur sebijik2, pukul hingga sebati.
Masukkan tepung, kaup balikkan sehingga sebati.
Masukkan susu dan krim. Sebatikan.
Bakar 160 darjah celcius sehingga masak.

Top tier...
Kek Span Pandan

500g plain sponge mix
8 biji telur
50 ml santan dlm kotak
50 ml air
1 tsp pandan paste
100 ml minyak

Satukan sponge mix, telur, santan dan air di dalam mangkuk pengadun. Putar kelajuan tinggi hingga kembang dan gebu atau adunan menjadi berganda.
Dengan menggunakan tangan atau spatula, kaup balikkan minyak dan pandan paste sehingga sebati dan rata.
Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu sehingga masak.
Terbalikkan loyang di atas redai sebaik keluar dari ketuhar. Biar sedikit sejuk sebelum mengeluarkan kek dari loyang.


Buttercream

800g krimwell
200g shortening
1 tin susu pekat

Pukul semua sekali hingga sebati dan lembut berkilat.


Thursday, June 12, 2008

Spring Onion Bun


Actually, you can varies your buns from one recipe. I got the idea from Alex Goh's The World of Bread. Suitable with any sweet bun dough recipe, we only need to prepare the toppings.

Toppings ingredients
60g butter
1 egg
50g spring onions, cut into dices

Method
Topping: Mix well all ingredients.

Divide dough into 60g pieces and roll into round shape.
Rest for 10 minutes then shape them into ovals.
Place onto a greased pan, slash the top with sharp knife and leave to prove for 45 minutes.
Brush with egg wash (check here) and put the spring onion mixture on top.
Bake at 190 deg C for 12-15 minutes. Serve.

Sweet Bun dari Selatan

Kali ni try roti bun pulak ye. Dulu masa mula2 start jatuh cinta ngan baking ni pasal roti la... geram tengok orang buat roti sendirik tau. Kita pun nak cuba gak. Masa tu cuma ada mixer yang dibeli masa bujang dulu. Pastu paksa beli oven... tu dia... tak tahan dah tu... dapat oven syoik oooooooo... dapat wat roti sendirik. Buat roti punya pasal la... mixer tu pulak terhempas dr atas kabinet ke lantai masa tengah menguli... uuuuwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... jahanam dah mixer kesayangan ku itu... nasib baik cuma stand dia jer patah, sekarang jadi hand mixer jer ler, masih berfungsi dengan baik...

Jom kita layan tengok gambor eh... kat bawah ada resipi... ini semua hasil pada awal penglibatan kita bersama roti dan oven... hehehe...

ni sebelum bakar la...bila dah bakar... emmm.. yum... yum...
yang ni paberet anak2... biasala ada sosejkan... macam2 adaaaaaaaaaa...hak bunga ni kesukaan kita ler... ni try jer...


ni dah siap pack tau... bawak pi juai nih...

SWEET BUN

Ingredients :
900 g bread flour
100 g superfine flour/cake flour
430 g water (+/-)
20 g instant yeast
12 g salt
180 g sugar
40 g butter
60 g margarine
150 g egg (=/- 2 grade B eggs)
10 g (2 teaspoons) bread improver
5 g bread softener
30 g milk powder
10 g vanilla essence

My Method:

  1. Prepare all ingredients. Put all dry ingredients in the mixer bowl except water Use speed 1, slowly add in water. Knead till the dough elastic.
  2. Take the dough out and do first 'resting' process for 5 minutes.
  3. Divide dough into 60g each. Proceed to 2nd 'resting' process.
  4. Shape and decorate the dough into required bun and put on tray.
  5. Proof the bun till it double in size. Take out and do the last 'garnishing' process onto the dough.
  6. Bake at 180 degree Celcius for 15 minutes.
  7. Add more time for the dough to be cooked if necessary. Apply glazing as soon as buns out from the oven.

dari resipi ini dah bermacam2 roti aku buat... terimakasih pada gang RN Selatan yang bermurah hati bagi resipi nih... mahal tu, depa gi kelas tu kena bayau RM170 wooo...

Chocolate Chip Cookies

Dah lama tak 'update' blog, tak tau mana nak mula. Serabut sungguh. Sebenarnya memang banyak yang belum di'tayang'kan kat sini. Kat opis sibuk ngan kerja, lagipun waktu kerja tak elok gak wat menda laing... balik rumah lak sibuk ngan tempahan. Kalau tak der tempahan, pc lak occupied. Ye la, kat rumah tu ada 4 orang, pc ada 2 jer. Bila anak2 dah guna utk projek sekolah, omak dio tarik la diri... tapi kalau anak pulak dok main game... apalagi, berdehem skit jer tau la dia kena blah dari situ... hehehe... omak eh diktator. Kalau omak nih keluar suara... sendirik mau hengat...

Ok ler... untuk 'brush-up' balik skill meng'update' ni, kita mulakan ngan kukis ni lah. Actually dah lama dah buat, poser tahun lepas. Kat rumah lama mmg dah tepek ler, kat sini jer belum. Ni la baru nak tepek. Kita pulak bukan reti buat kukis... eh... buat ok, tapi bila tiba part baking kukis ada phobia skit... semanjangnya tak cun. Kalau tak rentung, kukis tak cukup masak... uuuwaaaaaaaaaaaa... tensen betul la... Sampai jemu orang nak ajar...

Resipi pun guna resipi orang - tak pandai lagi nak membuat resipi sendiri, cuma ubah2 bila terdesak. Main belasah jer... Orang yang begitu pemurah hatinya - Kak Hanieliza. Ish... lama sungguh dah tak jumpa kak liza nih, rindu rasanya nak dengar kak liza pot pet pot pet... syoik ooooooooooooo...

Jom layannnn...
BISKUT COKLAT CHIPS RANGUP [versi baru] By: Hanieliza
Bahan A
125 g butter
125 g majerin
1 sudu besar shortening
150 g gula halus
1 biji kuning telur
1 s/k esen vanilla
Bahan B [gaul rata]
230 g tepung gandum - used SRF instead]
20 g serbuk koko ] ayakkan
100 g coklat cips
50 g badam cincang [roasted]
50 g nestum - I used oat
Cara
1. Gaulkan butter, majerin, shortening dan gula sehingga sebati.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanila. Kacau rata.
3. Masukkan bahan B perlahan dan kacaukan dengan senduk kayu.
4. Sudukan adunan kecil2 [besar guli] dalam loyang.
5. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 180'C selama 25 minit atau sehingga masak.
6. Hiaskan dengan cairan white coklat.
7. Sejukkan dan simpan dalam balang kedap udara.

Wednesday, June 11, 2008

Princess Cake

This is my first attempt of using "transfer method" on cake decoration. It's quite a challenge, tortured me mentally and physically. Hehehehe... Well... you know... actually, I'm not strong enough in taking the risk of unsatisfaction feedback.


Standard Sponge Cake

500g sponge mix
8 eggs
100 ml milk/water
100 ml oil or melted butter
Essence of your choice

In a bowl, combine sponge mix, eggs and milk/water. Beat high speed until light n fluffy.
Fold in oil or melted butter and essence with wooden spatula till combined.
Fill the batter in baking tray lined with greaseproof paper into half-full.
Bake at 175-180 degree Celcius for 50 minutes or when wooden stick inserted comes out clean.
Turn upside down on wire rack after 5 minutes taken out from the oven. Lets cool before decorate.





Kek Pulut

Ordered by Lynn Hassan on request by her son. Made of glutinous rice soaked in water with tumerric powder and tamarrind slices for at least 3 hours. Steam for 20 minutes, fold in coconut milk and salt until dissolve and steam for 2nd time for another 20 minutes. Neatly compact in a ring mould with some raisin.
Use vegetables and herbs for deco.
Taraaaaaaaaaaaaaaaaaa... here's the finishing...
Try once and have fun!

Old Cuppies Photos



Ordered by Mcik









Ordered by Buntalz