Very quick and easy, the outcome... marvellous!!! Double the happiness when my husband like it so much. But I wonder one thing... where's the African part in this cake???? Joking... hahahaha...
African Marble Cake oleh Roshayati Johari (RN)
Bahan2
250 g Tepung naik sendiri
200 g gula kastor
300 g telur - timbang tanpa kulit
1 camb ovellate
1 camt baking pawder
2 camb susu pekat
50 g air
175 g butter - cairkan
coklat/strawberry/ kopi/pandan emulco - pilih satu yang digemari
Cara:
Pukul semua bahan kecuali butter cair dan emulco hingga pekat dan kuantitinya menjadi double. Masukkan butter cair dan kacau adunan sebati.
Asingkan 3 senduk adunan. Campurkan 3 senduk dengan emulco.
Tuang adunan banyak dalam loyang. Tuangkan sedikit2 adunan emulco dan corakkan atas adunan banyak.
Bakar. (Pastikan adunan hanya separuh loyang sebab kek ni akan naik double). Suhu 160 selama 45 minit atau sehingga masak.
Setelah masak, biarkan 5 mini dalam loyang lepas tu keluarkan. Ini untuk elakkan kek jadi kecut.
No comments:
Post a Comment