Friday, May 22, 2009

Flowers and Butterflies


These flowers and butterflies decorated cookies specially dedicated to Picca the sweet girl. She asked her mummy to order flowers and butterflies only. She's only 4 years old.



Kek Lapuk


Hahaha... sebenarnya ni koleksi lama yang tak pernah di pamerkan di mana2... gambar ni pun kek baru separa siap. Yang complete tak tau letak mana... jom layan tengok gambor...


Friday, May 8, 2009

Chocolate - couverture, compound dan coating

info yang menarik untuk dikongsi bersama bagi menambah pengetahuan kita tentang coklat.

petikan dari milis NCC, Indonesia

****************************************************

from : Ricky Salim
to : naturalcookingclub@yahoogroups.com
date : May 7, 2009 8:22 PM
Re: [NCC] Cokelat blok

Holla...

Cokelat..... Hem kebanyakan dan secara umum yang ada beredar dijakarta untuk bentuk cokelat batangan atau cokelat blok itu biasa ada 3 jenis.. (ribet banget ngomongnya :P) yaitu :

1. Couverture Chocolate
Terbuat dari 100% cokelat asli yang didapat dari biji cacao... secara garis besar kandungandidalam cokelat couverture, cocoa powder dan cocoa butter dan gula (untuk tipe dark chocolate, sedangkan untuk milk dan white biasa menggunakan padatan susu didalamnya menggantikan cocoa powder) untuk pahit dan manisnya tergantung dari keseimbangan antar jumlah real chocolatenya dengan gula :) rasanya enak banget, good for health tetapi punya kelemahan secara penyimpanan dan handling (khususnya buat praline dan agak sensitif terhadap panas)

2. Compound chocolate
Didalam compound chocolate hampir sama komposisinya dengan real chocolate tetapi cocoa butter yang ada digantikan oleh lemak nabati laiinya yang murah seperti minyak kelapa atau soya. cocoa butter juga sebenernya termasuk lemak nabati tetapi kenapa disebut butter mungkin karena memiliki sama warna kuning dan harganya mahal seperti butter x yah :P secara rasa seh so so dan cenderung di indonesia lebih banyak ditemukan rasa semi-sweet atau sweet karena banyak pemahaman kalo cokelat pahit itu bukanlah cokelat hehehe namun secara handling lebih mudah dan lebih tahan terhadap panasnya suhu di indonesia. lebih banyak digunakan untuk chocolate dekorasi dan terkadang juga untuk buat ganache, praline dan etc karena pertimbangan harga yang jauh lebih murah dari couverture.

3. Coating chocolate
sama dengan compoun chocolate namun kandungan minyak didalamnya lebih tinggi dan sesuai dengan namanya coating, sangat disaran kan untuk menjadi cokelat siram karena punya kecairan dan daya setting setalah disiram yang lebih cepat walaupun hanya pada suhu ruang normal. secara handling memang mudah namun secara rasa yah bisa dicoba sendiri :P tetapi dalam hal makanan yang saya perhatikan antara rasa enak dan easy handling itu suatu hal yang selalu bertentangan. jadi pilihan sebenernya ada dipilihan kita sendiri... secara fungsi ketiga jenis cokelat diatas bisa untuk semua aplikasi namun perbedaan hanya dari segi quality saja.

cheers
Rq

****************************************************

Tuesday, May 5, 2009

Roti Kentang

Dari arkib lama http://penyulawa.fotopages.com
Ini dia roti kentang ikut resipi dari cebisan majalah. Guna instant potato flake jer… Dek kerana doh tu lembik melekit (terlebih air la kotttt, first time buat nih) tak boleh dibentuk ngan tangan, guna loyang cutter, alaskan dengan parchment paper then lambakkan jer. Kasi rata sampai memenuhi loyang. Ambil cutter (keluarkan blade ikut saiz yang disukai), wa tekan ke atas doh. Biarkan doh kembang. Udah kembang, pipekan custard dan bakar pada suhu 170 celcius selama 25 minit.


ROTI KENTANG

500g tepung (guna tepung roti)
10g yis
1 biji telur gred B (guna gred C)
10g bread improver
5g garam
70g tepung campuran kentang (wa guna potato flakes)
60g majerin
100g gula kastor
350 ml air sejuk

Inti/topping
50g instant kastad
125ml susu segar


1. Campurkan kastard segera bersama susu segar. Kacau sebati.
2. Uli tepung spt adonan roti. Masukkan sedikit air dan uli lagi. Biarkan 15 minit.
3. Ambil aunan sebanyak 30g, bulatkan dan susun dalam dulang pembakar
4. Setelah naik, paipkan atasnya dgn kastad dan bakar selama 25 minit.


Banana Bread (cake) by Nikki@allrecipe.com

From old archive - Banana Bread (it is a cake actually) by Nikki from All Recipe.com. Simply delicious!!! - Simple and easy to prepare and yummy!!! Turned out very moist after overnite.

Banana Bread I
by: Nikki @ Allrecipe.com

INGREDIENTS
* 1 1/2 cups all-purpose flour
* 1 teaspoon baking soda
* 1/2 teaspoon salt
* 1 cup white sugar
* 2 eggs, beaten
* 1/4 cup butter, melted
* 3 bananas, mashed

measurement in metric:
* 190 g all-purpose flour
* 5 g baking soda
* 3 g salt
* 200 g white sugar
* 2 eggs, beaten
* 55 g butter, melted
* 3 bananas, mashed


DIRECTIONS
1. Grease and flour two 7x3 inch loaf pans. Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C).
2. In one bowl, whisk together flour, soda, salt, and sugar. Mix in slightly beaten eggs, melted butter, and mashed bananas. Stir in nuts if desired. Pour into prepared pans.
3. Bake at 350 degrees F (175 degrees C) for 1 hour, or until a wooden toothpick inserted in the center comes out clean.

Monday, May 4, 2009

Buttercake


Butter Cake

225g butter
180g castor sugar

Mix well together
200g eggs without skin
1 tsp vanilla essence

sift together
200g flour
10g baking powder
15g milk powder

Beat butter and sugar till sugar dissolve.
Add in the eggs mixture little at a time and beat till it mix well with butter each time adding.
Use wooden spatula/scoop and fold in the flour mixture slowly.
Bake at 180 deg C for 20 minutes and turn down to 160 deg C for 10 minutes.

Happy trying!!!

Marble Chocolate Cheese Cake - Rohayah Lazim

From old archive. Thanks Roy for sharing this wonderful Cheezy cake.
Marble Chocolate Cheese Cake

Bahan A
180 gram mentega
20 gram serbuk koko, diayak
170 gram gula kaster
3 biji telur
120 gram tepung naik sendiri, diayak
1 sudu teh baking powder, diayak

Bahan B
250 gram krim keju
60 gram gula kaster
1 sudu teh esen vanilla
1 biji telur

Cara-caranya
1. Pukul butter and gula.
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji.
3. Masukkan tepung, serbuk koko dan baking powder yang telah di ayak. Gaul rata.
4. Di sebuah bekas yang lain, pukul kesumua bahan bahan B hingga kembang.
5. Tuang 1 bahagian adunan A kedalam loyang berukuran 7" dan ratakan. Kemudian tuangkan semua adunan bahan B. Ratakan permukaan loyang.
6. Tuangkan baki adunan A.
7. Bakar di oven 160 deg C - selama 60 mins.
8. Setelah masak tunggu hingga betul betul sejuk sebelum dipotong dan hidang.
9. Selamat mencuba

African Marble Cake

From old archive...
Very quick and easy, the outcome... marvellous!!! Double the happiness when my husband like it so much. But I wonder one thing... where's the African part in this cake???? Joking... hahahaha...


African Marble Cake oleh Roshayati Johari (RN)

Bahan2
250 g Tepung naik sendiri
200 g gula kastor
300 g telur - timbang tanpa kulit
1 camb ovellate
1 camt baking pawder
2 camb susu pekat
50 g air
175 g butter - cairkan
coklat/strawberry/ kopi/pandan emulco - pilih satu yang digemari

Cara:
Pukul semua bahan kecuali butter cair dan emulco hingga pekat dan kuantitinya menjadi double. Masukkan butter cair dan kacau adunan sebati.
Asingkan 3 senduk adunan. Campurkan 3 senduk dengan emulco.
Tuang adunan banyak dalam loyang. Tuangkan sedikit2 adunan emulco dan corakkan atas adunan banyak.
Bakar. (Pastikan adunan hanya separuh loyang sebab kek ni akan naik double). Suhu 160 selama 45 minit atau sehingga masak.
Setelah masak, biarkan 5 mini dalam loyang lepas tu keluarkan. Ini untuk elakkan kek jadi kecut.


Simple Banana Cakes


I've tried this recipe many times and each time it gives me satisfaction. Easy to prepare and tastes wonderful to me. I prefer to use Pisang Montel because the taste not too sweet like pisang emas or berangan. But we can use any of them.


Recipe source: Cikgu Suria
Modified by: Norazie

2 cups sugar (can be reduced)
3 cups multi-purpose flour
2 cups cooking oil
6 pcs pisang berangan (dream banana???? hahahaha...)
2 tsps bicarbonate of soda
6 eggs

Blend in all ingredients together. Bake.

My version of preparing this recipe
1. Beat sugar and eggs until light and fluffy, add in cooking oil. Mix well enough.
2. Reduce speed, add in mashed bananas.
3. Add in flour mixture (flour & soda sifted together) gradually.
4. Bake at 160 deg Celcius until cooked or for 15 minutes for cuppies.


Kek Butter Susan - jasa dikenang

Ni masa zaman baru mula berjinak2 ngan baking... belajar ambil tempahan. Deko pun atas pertolongan kawan2, Zaini, Yanti dan Lynn Sham. Masa tu tak der confident langsung nak buat sendiri. Ambil tempahan ni pun dalam paksaan... semuanya bermula dari Kak Rusiah opismet kita, pencetus keberanian kita hingga hari ini...

Terimakasih semua... jasa korang akan wa kenang hingga akhir hayat, sebab tu kita tepek kat sini, biar sentiasa ingat...

yang ini masa birthday Picca yg ke2 - anak Kak Rus. First time ambil oder
2 gambar kat bawah ni, cuba2 buat sendiri, sesi melembut tulang...

Semuanya dari 1 resipi...

Kek Butter Susan
3 cawan tepung kek
1/2 sudu teh baking soda
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh garam
1 cawan mentega, dilembutkan
1 1/2 cawan gula
1/2 cawan gula perang (brown sugar)
4 biji telur
2 sudu teh esen vanilla
1 cawan sour cream

Caranya
Panaskan ketuhar pada 165 darjah C. Sapukan mentega dan tepung pada loyang 10 inci.
Ayak tepung, baking powder, baking soda dan garam. Ketepikan.
Dalam acuan pukul butter, gula dan gula perang sampai kembang. Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi hingga kembang. Masukkan juga vanilla. Masukkan tepung dan juga sour cream dan gaul hingga sebati.
Tuangkan adonan dalam loyang dan bakar selama 75 minit atau sehingga kek masak.

Untuk cupcake ni kita bakar selama 25 minit pada suhu 165 darjah C sebab cup tu kecit jer... utk menambah rasa dan warna kita boh chocolate emulco.

From Boxhousestudio with love!

Kita collect award ni dr BHS, Tg Malim. TQVM wat susah2 jer... tp kita suker tau... Kendian kita kena award kat blog orang lain gak... tp kena ikut ketetapan yang disediaka spt dibawah ni:

1. the winner can put the logo on his or her awesome blog
2. link the person you received the award from
3. nominate at least 7 others blogs
4. put links on those blogs on yours
5. leave a message on the blogsof those you've nominated

So, mari kita lihat sapa yang kena... aduh... kena select 7 blogs tu beb...
1. inahar - http://myinahar67.blogspot.com
2. kak intan - http://jariintanku.blogspot.com
3. Ejay - http://raqynshometreat.blogspot.com
4. Zati Pekan - http://zatidhati.blogspot.com
5. Kak Mon Brunei - http://ninasayu.blogspot.com
6. kacip's kitchen department - http://kacip.blogspot.com
7. Widya's Indonesia - http://widyahidayat.blogspot.com

Aduh.... seksa gak nak ngabihkan pemilihan penerima award ni ye... hehehe...