Digaul bersama
4 biji apple hijau (dipotong nipis)
3 tbsp. brown sugar
2 tbsp. tepung gandum
2 tsp. serbuk kayu manis
Bahan Kek
4 biji telur
1 cawan gula caster
1 cawan minyak jagung
1 tsp. vanilla
garam (I put 1/2 tsp.)
garam (I put 1/2 tsp.)
12 tbsp. air sejuk (ni wa convert jadi 180ml)
2 1/2 cawan tepung gandum
4 tsp. baking powder
- Pukul gula dengan telur hingga gebu. Slowkan beater, masukkan minyak jagung, vanilla dan garam. Masukkan juga air, tepung & baking powder (seelok2nya tepung & baking powder diayak terlebih dahulu), kacau rata.
- Masukkan separuh adunan ke dalam acuan 9 x 9 (tapi wa guna acuan bundt). Aturkan hirisan apple, kemudian masukkan separuh lagi adunan tadi.
- Bakar dengan kepanasan 160C/220F selama 45 minit - 1 jam. Sejukkan dan siap untuk dihidang.
Sekarang ni, nak tanya lah... apa topping yang sesuai ngan kek apple nih? Tlg bagi idea sikit...
No comments:
Post a Comment