Tuesday, February 10, 2009

Donat Kentang NCC

Setiap hari membaca very positive feedback pasal donat kentang resipi dari blog NCC ni, membuatkan hati bergoncang, teruja untuk menyertai NCCers lain mencuba. Tidak dinafikan resepi sumbangan Ibu Fatmah Bahalwan ni memang marvellous... tetap lembut membelai walaupun setelah sejuk.
Sumber: Fatmah Bahalwan

Bahan:
500 gr tepung terigu protein tinggi
50 gr susu bubuk
11 gr ragi instant
200 gr kentang, kukus, haluskan dan dinginkan
100 gr gula psir
75 gr mentega
½ sdt garam
4 btr kuning telur
100 ml air dingin

Cara membuatnya:

  1. Dalam wadah, campur tepung terigu, gula, susu bubuk, ragi instant, aduk rata, masukkan kentang halus ,tuang telur dan air dingin, uleni hingga rata dan setengah kalis.
  2. Beri mentega dan garam, uleni terus hingga kalis elastis. Istirahatkan 15 menit.
  3. Bagi adonan, masing-masing 50 gr, bulatkan. Diamkan 20 menit, hingga mengembang.
  4. Lubangi tengahnya, menjadi bentuk donat, segera goreng sampai kuning kecoklatan.
  5. Angkat, tiriskan. Taburi gula donat, atau hias dengan coklat.

1 comment:

Tengku said...

Salam,
Alhamdulillah...setelah berpuluh2 resepi donut dicuba, at last dah jumpa resepi yg lembut, gebu & sedap, w/pun selepas berjam2 digoreng. Yg syoknya tu, tak ada sikit pun adunan yg terbuang, lebihan yg di tgh tu blh dicucuk kat stick mcm dlm gmbr tu. Tq mama ghock & fatmah bahalwan!