*Bahan*
15 graham crackers,crushed (biskut oreo 150gm==1 paket)
2 tablespoon melted butter
2 packages 8 ounce) cream cheese (beli yg 500gm kat Bagus)
3/4 cup white sugar (castor sugar)
1/2 cup fresh milk
2 biji telur
1 cup sour cream (1 bekas plain yogurt)
1 tablespoon vanilla extract(lemon flavor)
1/4 cup all purpose flour
1/2 cup whipping cream
Blueberry filling
*Cara membuatnya*
- Panaskan oven pada suhu 160C.Lengserkan loyang 9 inci (springform).
- Gaulkan biskut digestive/oreo dengan mentega cair.Masukkan dlm loyang dan tekan agak padat.sejukkan dalam peti ais.
- Pukul cream chesse dan gula hingga smooth,masukkan susu segar.
- Kemudian masukkan telur satu demi satu,pukul sedikit saja.
- Masukkan sour cream, vanilla, whipping cream dan tepung. Gaulkan adunan hingga rata.
- masukkan adunan ke dalam loyang berisi biskut tadi dan bakar selama 1 jam [bakar secara steam bath]
- kemudian bakar lagi dgan api bwah 10 minit dengan suhu 140C.
- Kemudian biarkan di dalam oven selam 5 hingga 6 jam.Ini untuk mengelakkan kek tersebut merekah.
- Apabila kek telah sejuk sapukan dengan blueberry filling dan kalau rajin hiaslah ikut creativity masing2…
Disebabkan tak paham apa tu vanilla extract (lemon flavor), kita masukkan 2 sudu besar lemon juice. Pada kita base biskut orea lebih sedap dari digestive biskut tu. Creamcheese yang mahal tu lebih sedap kalau digunakan... hehehe...
Sumber: norish [resipinet@yahoogroups.com];
Happy Baking
No comments:
Post a Comment