Sunday, February 8, 2009

Sesame Wheat Germ Bread

This is an Healthy bread. Suitable to anyone who has healthy problems such as Diabetes and hypertension like me. Senang dan sedap sbb rasa dia lemak masin. Boleh kurangkan kadar garamnya ye...
Sesame Wheat Germ Bread

450 gm Tepung Roti
11 gm instant yeast (wa guna mauripan)
50 gm bijan hitam
50 gm Wheat Germ (ni beli kat Cold Storage)
8 gm garam
20 gm gula perang
300 ml air sejuk
25 gm minyak jagung (wa tukar guna minyak matahari)
  1. Campurkan tepung, yis, bijan hitam, wheat germ, garam dan gula perang di dalam mangkuk, kemudian tuangkan air stir for 10 second.
  2. Terus masukkan minyak jagung ke dalam mixture dan uli selama 8 minit atau sehingga doh menjadi lembut dan licin.
  3. Bahagikan doh kepada bahagian kecil seberat 60 gm tiap satu. Bulat2kan dan rehatkan doh selama 30 hingga 45 minit.
  4. Bakar roti pada suhu 200 darjah celcius selama 25 minutes.

No comments:

myspace layout